Veterinarska ambulanta Vernik d.o.o.
Moškanjci 79
2272 Gorišnica
Telefon: (02) 743 03 00
 
PE : Sveti Tomaž 15e
2258 Sveti Tomaž
Telefon: (02) 719 55 88
Odpiralni čas :
Ponedeljek in sreda 7.00 - 18.00
Torek, četrtek in petek 07.00 - 15.00
Malica 11.00 - 12.00
Sobota 07.30 - 10.00
 
Odpiralni čas Sveti Tomaž :
Od ponedeljka do petka 7.00 - 15.00
Malica 10.00 - 11.00
Sobota 07.30 - 09.00
 
 
 
Veterinarska ambulanta Vernik
Rastline v potniški prtljagi - NE TVEGAJTE!

09.08.2017  |  vir : www.uvhvvr.gov.si

 

V zadnjem času se povečuje pojavnost novih rastlinskih škodljivih organizmov na območjih, kjer jih prej ni bilo. Rastline lahko zbolijo zaradi virusov, bakterij in gliv, ali pa jih napadejo škodljivci: velike in majhne živali, kot so žuželke, pršice in ogorčice. Mnoga od teh zadnjih širjenj bolezni so posledica hitro naraščajočega mednarodnega trgovanja in medcelinskih potovanj.

S ciljem zmanjševanja tovrstnih vnosov Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pričenja akcijo ozaveščanja mednarodnih potnikov o tveganju za zdravje rastlin, kadar prinašajo preko meja Evropske unije žive rastline ali njihove proizvode.

Potniki bi se morali zavedati, da ob povratku iz eksotičnih dežel zaradi radovednosti, kaj bo doma zrastlo iz skrivaj prinesenega gomolja, korenike ali vejice, lahko ogrožajo zdravje rastlin v deželi, kjer živijo!

 

V sodelovanju z Evropsko organizacijo za varstvo rastlin (EPPO) in nacionalno informacijsko točko Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je UVHVVR pripravila informativno gradivo, ki bo v okviru različnih aktivnosti posredovano najširši javnosti. Namen je preprečevanje širjenja novih rastlinskih bolezni in škodljivcev, ki se lahko vnašajo z majhnimi količinami živih rastlin in njihovih delov tudi s potniško prtljago. Slovenija se tako pridružuje drugim evropskim državam pri preventivnih aktivnostih v okviru EPPO za preudarno ravnanje pri vnosu nepreverjenih rastlin in s tem za preprečevanje opustošenja, kot smo mu na primer priča na jugu Italije, kjer propadajo stoletne oljke.

Z UVHVVR bodo turistične destinacije, kjer je večja frekvenca gostov iz tujine, prejele spletni anketni vprašalnik z vabilom k sodelovanju pri ozaveščanju mednarodnih potnikov glede prenosa rastlin in rastlinskih proizvodov v potniški prtljagi. Vprašalnik je namenjen turističnim organizacijam, poslovnim subjektom in posameznikom, ki bi hoteli sodelovati v akciji za dvig ozaveščenosti ob vnosu osebnih pošiljk rastlin in proizvodov rastlinskega izvora.

Preko izbranih turističnih destinacij in organizacij bo posredovano v javnost gradivo z informativno vsebino o tveganjih, ki jih predstavljajo eksotična semena, deli rastlin, pa tudi plodovi in neobdelani leseni izdelki, prineseni v potniški prtljagi z medcelinskih potovanj.

Pripravljeni plakati in informativne zloženke v slovenskem in angleškem jeziku z opozorilom: NE TVEGAJTE!, poleg spletnih strani UVHVVR in EPPO napotijo ljubitelje rastlin, kako legalno pridobiti želene rastline za nadaljnje gojenje. Pri ciljnem informiranju se zanašamo tudi na dobro sodelovanje s carinskimi organi na mejnih vstopnih točkah, kot tudi z občinami z razvito mednarodno turistično dejavnostjo.

 

Več informacij:

·         Zloženka in plakat (A2)

·         O akciji Ne tvegajte!

·         Kakšne so omejitve in dovoljene količine rastlin za osebno uporabo

 
 
Več o tem si lahko preberete z klikom :

uvhvvr.gov.si
 
 
Dežurni telefon 24/7
041 634 959
 
Obvestila
  08.12.2017
Skrb za živali pri nizkih temperaturah
   
23.06.2017
  Priporočila lastnikom in prevoznikom živali v vročih dneh
   
26.04.2017
  Napotki za prevoz hišnih živali in komercialni prevoz
 
 
 
Splošno
Domov
Storitve
Koristno
Obvestila
Kontakt
Pravno obvestilo
Kontaktirajte nas
Dežurna služba
041 634 959
 
02 743 03 00 (Moškanjci)
02 719 55 88 (Sveti Tomaž)
 
Spletna stran www.veterina-vernik.si ne uporablja piškotkov - ZEK-om1.